A karcsú alak hatása a pszichére

Hogyan befolyásolja a sok súlycsökkenés a mentális egészségét?

Hogyan befolyásolja a sok súlycsökkenés a mentális egészségét?Nem titok, hogy ha fogyni kell, a cél súlyának elérése növelheti önbizalmát. De fontos felismerni az út során felmerülő pszichológiai buktatókat. Azok az emberek, akik sok súlyt vesztettek, és megtartották súlyukat, szinte egyetemesen dicsérik társadalmunkat. Tekintettel arra, hogy milyen nehéz lehet extra fontot elveszíteni, bárki, aki megnyerte, méltó sikertörténetnek számít. Csak be kell kapcsolnia a TV-t, vagy át kell görgetnie egy magazint, hogy láthassa az ilyen gondolkodást. Különösen ebben az évszakban bombázzuk a diéták vagy edzésprogramok hirdetéseit, amelyek mosolygó, gondtalan, stílusos embereket ábrázolnak. A következtetés egyértelmű-fogyni a testedből, ennek eredményeként megszabadul a túlsúlytól.

Hogyan Javíthatja A Fogyás A Mentális Egészséget

A jelentős fogyás és a boldogság közötti kapcsolatot nem teljesen a Média teremtette meg. Ahogy Sally Ann Turner, a Bodyline orvosi súlycsökkentő klinika ügyvezető igazgatója elmagyarázza, sok ügyfele úgy véli, hogy ez a tapasztalat valóban megváltoztatja az életüket. “Gyakran jönnek a klinikára nagyon bizonytalan viselkedéssel, de amint lefogynak, más emberré válnak” – mondja. “Amikor az emberek biztosak abban, hogy bármit megtehetnek – megváltoztatják a munkahelyeket, megváltoztatják a ruhájukat-ez egy egész sor változás az életükben.” Egy 2014-es, túlsúlyos és 2-es típusú cukorbetegek körében végzett vizsgálatban azok, akik súlycsökkentő intézkedéseket tettek, kevésbé voltak depresszióban szenvedve, mint azok, akik nem. A bizonyítékok 2011-es felülvizsgálata hasonló következtetésre jutott, arra a következtetésre jutott, hogy az elhízott emberek, akik részt vesznek a súlycsökkentő vizsgálatokban, hajlamosak csökkenteni a depresszió tüneteit.

“A megfigyelhető előnyök közé tartozik a megnövekedett önbecsülés, a stabilabb hangulat, a jobb testkép és az életminőség általános javulása” -mondja Dave Waller, a Life Works étkezési rendellenességeinek vezető terapeutája. Fontos azonban felismerni, hogy az ilyen jellegű változás bizonyos problémákat is okozhat, különösen akkor, ha támogatás nélkül csinálod. Érdemes megfontolni azokat a pszichológiai kiigazításokat, amelyeket az út mentén meg kell tennie. A választás, hogy hogyan veszít sok súlyt befolyásolja a mentális egészség? Kétélű kard Emma, 30, Írországból, elvesztette súlyának egyharmadát, miközben az egyetemen tanult, két év alatt 100 kg-ról (15 10 font) 65 kg-ra (10 3 font) esett. Gyermekkorban és serdülőkorban elvesztette a reményt a fogyásra, amikor egy barátja képzési programot ajánlott egy helyi edzőteremben.

“Majdnem fél követ vesztettem az 1. héten, majd ugyanez történt a 2.héten, tehát először a fogyás őrült gyors volt”  – mondja. “Ezután minden egy kicsit lassabban ment, hosszú ideig hetente 2 vagy 3 fontot veszítettem.” Eleinte a fogyás mámorító volt, hatalmas mennyiségű pozitív megerősítéssel találkozott. De ahogy a körülötte lévők megszokták a változásokat, egyre inkább vágyott erre a támogatásra és a figyelemre. “Először is, az emberek annyira dicsértek, hogy nem tudom, jó-e” – mondja. “A nővérem megváltoztatta a nevemet a telefonján vékonyra, ami akkoriban nagyszerűnek gondoltam. De egy idő után már nem hívott soványnak, és azt gondoltam: “miért hagyta abba, kövér vagyok?””

A ruhák vásárlásának újonnan felfedezett izgalma szintén kétélű kard lesz.

“Egyszer vettem egy 8-as méretű ruhát, és rosszabb volt, mint bármelyik gyógyszer, ha egy 8-as méretű ruhát nyomtam be, amikor 24-26-os méretű volt” – emlékszik vissza. “Abban az időben, úgy gondolja, hogy ez teljesen és teljesen elképesztő. De amikor megpróbálsz újra beilleszkedni egy 8-as méretű ruhába, és ez nem illik hozzád, teljes vesztesnek érzed magad.” A fogyás pszichológiai kockázata Ahogy Waller elmagyarázza, az ilyen gondolkodási minták meglehetősen gyakoriak Emma helyzetében lévő személy számára.

A ruhák vásárlásának újonnan felfedezett izgalma szintén kétélű kard lesz.“Az emberek nagyobb figyelmet kaphatnak másoktól, és nyomást gyakorolhatnak súlyuk fenntartására, valamint a súlygyarapodástól vagy az észlelt” kudarctól “való félelemre” – mondja.”A testkép torzulásai lehetségesek, mivel az embernek alkalmazkodnia kell az új súlyához és alakjához. Mivel az az érték, amelyet egy személy a test képéhez tulajdonít, növelhető, bármilyen változás – érzékelhető vagy valós-növelhető.” A legrosszabb esetben a gyors fogyás “függőséget” okozhat, ami az embereket étkezési rendellenességekre készteti. Az egyik elmulasztott diagnózis az “atipikus anorexia”, amelyben egy személy ugyanolyan éhes viselkedést és mentális rendellenességeket tapasztal, mint az anorexia, anélkül, hogy klinikailag alulsúlyozná.

“A kockázatok csökkenthetők, ha gondosan kezelik őket, egy táplálkozási szakember, dietetikus vagy terapeuta megfelelő támogatásával hosszú idő alatt, lassú és folyamatos csökkenéssel az egészséges és fenntartható súlyig” – mondja Waller. Turner megjegyzi, hogy a betegek a Bodyline klinikák támogatja az egész időszak alatt a fogyás, majd azt követően, valamint figyelemmel kíséri a jeleket, hogy lehet, hogy túl messzire. “Nővéreink súlycsökkentő szakemberek, és nem írjuk elő azt, amit tanácsolunk, mert az egészséges táplálkozás különböző dolgokat jelent a különböző embereknek” – mondja. “Ha bármilyen kissé tolakodó viselkedést látnánk, az ápolóink általában észrevennék, mielőtt problémává válna.” Néhány ügyfele azonban újabb akadályokkal szembesül, nevezetesen azzal a lehetőséggel, hogy puha bőrrel maradnak, miután elérik a célsúlyukat.

“Az egyik legfontosabb dolog a bőr rugalmassága, és hogy megengedhetik-e maguknak a műtét eltávolítását, vagy az Országos Egészségügyi Szolgálat fizet érte” – mondja (a felesleges bőr eltávolítása szinte soha nem érhető el az Országos Egészségügyi szolgálaton). “Attól függően, hogy milyen súlyt vesztettek el, át kell menniük ezen az egészen más folyamaton.”

Fogyás A nyugalom elvesztése nélkül

Tíz évvel később Emma fenntartotta az egészséges BMI-t, de az élelmiszerekkel kapcsolatos szorongással maradt. Azt mondja, hogy nagyobb támogatást élvezne a fogyás során. “Abban a két évben, amikor lefogytam, összesen talán hat hónapig volt egy edzőm” – mondja. “Az edző nagyszerű volt, és gondoskodott arról, hogy ne erőltessem túl keményen, de nagyon kívánatos lenne, ha az idő hátralévő részében némi támogatást kapnék.” Hozzáteszi, hogy a “diéta” helyett jobb, ha ezt a folyamatot teljes életmódváltásként közelítjük meg. “Ne vegye át az egész világot ma, csak egy kis változást hajtson végre egyszerre” – mondja. “Állítsa be saját céljait, hogy tudja, mire törekszik. Az egyik dolog, amit jól csináltam, az volt, hogy nyomon követtem a haladást fotókkal, mert segített megbirkózni a demotiváció érzésével, miután a fogyás elérte a csúcsot.”

Ezenkívül azt tanácsolná mindenkinek, aki elkezdi ezt az utat, hogy megtalálja a kívánt testmozgást (az ő esetében súlyemelés volt). “Csak válasszon valami szórakozást magadnak, még akkor is, ha rúdtánc – ha nem kap tortát, akkor akár egy rúdon is táncolhat” – viccelődik. “Van egy támogató hálózata, vagy talán egy barátjával, vagy csatlakozzon egy olyan csoporthoz, mint a Weight Watchers. Olyan hibákat követtem el, amelyeket szerintem el lehetett volna kerülni, ha meghallgattam volna valakit, aki tapasztalattal rendelkezik ezen a területen.” Turner egyetért azzal, hogy fontos a házi feladat elvégzése, szükség esetén vegye fel a kapcsolatot egy speciális szolgáltatással. “Nagyon sok szolgáltatás van odakint, tehát az a választás, amely az Ön számára megfelelő” – mondja. “Azt mondanám, hogy maradjon távol a divatos étrendektől, mivel valójában nem működnek, de sokan sikerrel jártak csoportos osztályok vagy klinikai támogatás segítségével.”


Warning: A non-numeric value encountered in /home/sklepkli/domains/kimkins.com/public_html/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 326